ENLLAÇATS PER LES ILLES A LA MERCÈ


Dissabte 21, diumenge 22 i dimarts 23 de setembre la plataforma Enllaçats per la Llengua participa en la XVIII Mostra d'Associacions de Barcelona per les festes de la Mercè. A l'estand nostre es pot col·laborar amb la caixa de resistència en favor dels mestres que fan vaga a les Illes Balears i Pitiüses, diverses entitats han cedit productes propis de merxandatge que es poden obtenir segons el donatiu aportat (5, 10, 15 euros), tals com contes i cd's de la Bressola o diversos llibres de temàtica catalanista, senyeres. També poden agafar llaços i enganxines de suport als vaguistes.

També hi ha una exposició sobre els diferents territoris de parla catalana (País Valencià, Principat, Catalunya Nord, Andorra, l'Alguer, Franja de Ponent i Illes Balears), que ha cedit la Plataforma pel Dret a Decidir (PDD), sobre la situació i vitalitat de la llengua a cadascú dels territoris dels Països Catalans. Entitats com els Amics de la Bressola, la FOLC, la PDD, Enllaçats No Acatem, Espai País Valencià o el Moviment Franjolí per la Llengua hi col·laboren en l'elaboració de l'event.


Dissabte a les 19h hi va haver un dels grans actes d'ExLL per la Mercè; una taula rodona que reuní representants de tots els territoris dels Països Catalans (exceptuant la Franja, on s'estava fent les segones jornades sobre llengua i societat a les terres de parla catalana). 
Hi van assisitir en Marcel Pich, representant el Comitè de vaga en solidaritat amb els mestres de les Illes, que féu un eptit esbòs sobre l'origen de la situació esdevinguda a les Illes des que el govern Bauzá prengué posessió del poder autonòmic i explicà la cultura de resistència que s'està generant des d'aleshores a bona part de la societat civil illenca (entitats culturals, escoles, sindicats, etc.). Des del nord de les Alberes, l'Aleix Andreu (Amics de la Bressola), disseccionà la impressió lingüística que molts catalans del sud reben dels seus periples pel nord, així com l'autoafirmació creixent de catalanitat que està reviscolant a la Catalunya Nord. Des d'Alacant pujà enDari Escandell, professional de política lingüística a la UA, pol·lemitzà sobre la situació de l'escola en valencià comparant-la amb la de les Illes, explicant que el "bombo" donat al decret de trilingüisme (castellà-valencià-anglès) no correspon a una aplicació pràctica a les aules, tot recordant que també n'hi ha escoles concertades que defensen l'escola en valencià, i que sovint són oblidades per les entitats. Per la seva banda, na Maria Cucurull, des del Centre de Cultura Catalana d'Andorra, en donà una visió andorrana de la situació de les Illes i definí el triple model escolar vigent a Andorra, segons la llengua escollida (model andorrà, espanyol i francès), així com també hi féu esment de l'ús del castellà moltes vegades com a lingua franca al Coprincipat, sovint en detriment de la llengua nacional i única oficial. La mirada algueresa va córrer a càrrec de l'historiador Marcel A. Farinelli, soci d'Òmnium Cultural de l'Alguer, que, després d'explicar les especifitats de la fonètica algueresa de la llengua catalana, recordà la necessitat d'enfortir el mercat cultural en català per  a tots els catalanoparlants. Des del principat i representant Enllaçats per la Llengua, n'Elisenda Romeu (FOLC) féu un cant a la unitat d'esforços en pro de la defensa de la llengua compartida, en aquests moments tan complicats i també de tantes possibilitats. Va moderar el debat amb agilitat i dinamisme l'Agustí Mas, locutor de RNA i coordinador de comunicació de la plataforma.
La conclusió a que arribaren tots els ponents és que els Països Catalans, més enllà del projecte polític, tenen la necessitat de vertebrar-se des de la diversitat i d'aprofitar el gran potencial comú en clau cultural i lingüística, així com per afrontar una defensa conjunta davant els constants atacs que rep la llengua a tots els territoris, davant d'un nombrós públic que omplia l'auditori de pl. Catalunya.

Diumenge 22 va ser dia de gresca, xaranga i borrumballa (colla de tabals i dolçaines), de la mà del grup de l'Espai País Valencià "La Mentireta", que van alçar la Plaça Catalunya de Barcelona, aconseguint un notable seguici que esdevingué un passacarrer de to festiu. Després d'una volta per tota la plaça s'aturaren a l'estand d'Enllaçats per la llengua, on acabaren interpretant "La Muixeranga", himne valencià que Joan Fuster somniava per a tots els Països Catalans. Diumenge, dèiem, va ser dia de festa i xerinola, però també de visites institucionals; l'alcalde de Barcelona Xavier Trias visità l'estand d'ExLL i es fotografià amb alguns membres de la plataforma, que li penjaren a la jaqueta el llaç amb la senyera, símbol de la defensa conjunta de la llenguaUn cap de setmana ple de solidaritat amb la vaga de mestres a les Illes, defensa de la llengua, debat sobre territori, música, gresca i molta feina, i el dia de la Mercè (dimarts 24), durant tot el dia a la paradeta recaptant fons per a la caixa de resistència i a les 17 de la tarda Contacontes de la Bressola.
A Barcelona, per Festa Major, Enllaça't per la Llengua!!