L'escola en català, cosa de tots i totes! [comunicat d'ExLL]



12 de juny 2014

L'escola en català, cosa de tots i totes!



El pròxim dissabte 14 de juny n'hi haurà una cercavila multitudinària al centre de Barcelona (18:00 Pg. Sant Joan) convocada per la plataforma Somescola.cat, on es reivindicarà (amb un caire festiu) el model d'escola catalana que garanteixi la presència del català com a llengua vehicular a l'ensenyament. Aquesta concentració expressarà, de ben segur, la voluntat dels catalans a decidir, també, el seu propi model educatiu malgrat les sentències judicials en contra i l'actitud del govern de l'estat espanyol.

Des de les entitats que formem Enllaçats per la Llengua ( STEPV, STEI i IB, USTEC-STES, Amics de la Bressola, ACL El Tempir, Òmnium Cultural de l'Alguer, Escola Valenciana, ACPV, FOLC, Confederació Sindical Catalana, Assemblea de Mestres i professors en català IB, Plataforma PROU, Moviment Franjolí per la Llengua, Centre de Cultura Catalana d'Andorra, SEPC, CIEMEN, Confederació d'AMPAs Gonzalo Anaya, Castelló per la llengua, COS, BEA, PDD, Acció Cultural Països Catalans ) mostrem el nostre més absolut suport a la cercavila multitudinària i animem tothom a la participació massiva, i celebrem l'entesa produïda a nivell de Països Catalans entre les entitats i organitzacions de Catalunya, País Valencià i Illes Balears que treballen per la normalització de la llengua catalana al seu territori.

I en aquest sentit últim, des del nostre col·lectiu volem aprofitar aquest esdeveniment per a recordar que la reivindicació d'un ensenyament de qualitat en llengua pròpia és un motiu bàsic a tot el territori catalanoparlant, a on veiem, dia rere dia, com els drets lingüístics de centenars de milers d'alumnes es veuen minvats davant la minsa presència de la llengua catalana a l'escola.
Així doncs recordem, ràpidament, com a les Illes Balears el govern Bauzá trenca el consens lingüístic, imposa el decret TIL i redueix la presència del català a l’escola posant en perill la cohesió social.
Al País Valencià centenars d'unitats educatives en valencià perillen de cara al curs vinent on, de ben segur, milers de xiquets/es tornaran a quedar-se, demanant-ho expressament, sense ensenyament en català.
Així mateix, a Andorra el sistema educatiu propi que representa l'escola andorrana ha de competir amb dos models diferents (l'espanyol i el francès) al seu territori on la llengua oficial de l'estat (el català) és lluny de ser punter.
Mentre a d'altres territoris, com l'Alguer, el Carxe, la Franja o la Catalunya Nord, malgrat lloables iniciatives bàsicament privades com la Bressola i d'altres, el català és, gairebé, fora del sistema educatiu.

En resum, la situació del català a l'escola a 2014 és lluny d'estar normalitzada i, en conseqüència, un gruix considerable de l'alumnat no rep l'educació en la seva llengua pròpia, que és alhora la del territori on viu, vulnerant així els seus drets lingüístics bàsics com a ciutadans europeus. Des d’Enllaçats per la Llengua continuarem fent accions conjuntes a totes els PPCC perquè qualsevol cosa que afecta la llengua en una part del territori, afecta el seu conjunt i la seva pervivència.


Agrairem que feu el màxim de difusió d'aquestes informacions


Salutacions cordials,

Enllaçats per la Llengua http://exllengua.blogspot.com 
                                   enllacatsperlallengua@gmail.com