Crònica de la II edició de Premis El Tempir

Notícia de El Punt/Avui

El sud es reivindica en la segona edició dels premis d'El Tempir


L'entitat il·licitana guardona Xavi Sarrià, Daniel Climent i Asprella Teatre pel seu compromís amb la llengua i cultura

El periodista Francesc Viadel insta la societat civil a fer possible el canvi polític al País Valencià

Els guanyadors de la II edició dels premis d'El Tempir.Foto: D.BETORET.
L'Associació per a la Normalització del Valencià a Elx El Tempir, va lliurar, aquest dissabte els seus premis anuals que reconeixen la “trajectòria cívica de persones, entitats o empreses que s'han distingit pel seu treball diari a favor de la llengua i cultura valencianes en els àmbits de País, Migjorn i Elx”. En aquesta segona edició han sigut mereixedors dels guardons el músic i escriptor, Xavi Sarrià, el professor, investigador i divulgador científic, Daniel Climent i el grup de teatre il·licità, Asprella Teatre.
Els guardons es van lliurar en el transcurs d'un sopar al que van assistir una cinquantena de persones i que va comptar amb la música del grup alcoià Arthur Caravan. Dèlia Amorós i Josep Escolano es van encarregar de fer de mestres de cerimònies. La vetllada va estar marcada per la reivindicació del sud del País Valencià com a motor lingüístic, social i cultural i per les crítiques al govern del PP que prepara “l'aniquilació cultural i lingüística” dels valencians.
Així, Josep-Enric Escribano, president d' El Tempir, va reivindicar l'eix Elx-Alacant, com a “contrapés i equilibri a la centralitat valenciana”, i també l'esforç de les persones i entitats que treballen de manera “anònima i abnegada per la llengua i la cultura”.
En el seu discurs Escribano va reclamar “la legalitat i radicalitat democràtica que comporte la fi del sectarisme i l'arribada del diàleg” per a garantir els drets lingüístics que “reconeix l'ordenament jurídic actual”. Escribano també va a anunciar que El Tempir ha portat l'Ajuntament d'Elx a juí per a “obligar-lo a garantir els nostres drets lingüístics”. El president de l'entitat va ser especialment crític amb la Conselleria d'Educació que “promou un fals plurilingüisme que no garanteix que els alumnes finalitzen el cicle educatiu sent competent en les dos llengües oficials”.
Premiats
Per la seua banda, Xavi Sarrià, escriptor i músic d'Obrint Pas, va recordar els seus primers concerts a Elx, rememorant la cançó Al sud del sud, amb una visió positiva de l'evolució de la societat d'ençà que van començar. “Això ha sigut possible gràcies a la xarxa d'entitats que arreu del país l'han vertebrat i han fet possible la vitalitat de la nostra llengua i cultura en aquests temps tan difícils, com ha sigut El Tempir, des del voluntarisme”, va subratllar.
Daniel Climent, professor, investigador i divulgador científic, va reivindicar la transversalitat de la llengua. “A hores d'ara o són tots els camps de la cultura els que vibren amb la llengua, o no hi hauria per a aquesta cap garantia de futur, amb especial esment al de les ciències”, va dir Climent tot reivindicant la “preeminència estratègica d'aquestes sobre les lletres encara que només siga per a provocar i sacsejar el pensament tradicional sobre la cultura, que no es pot deixar en mans d'aquells que ignoren les ciències i que estaria condemnada a ser un fèretre, això sí, ornat de belles flors o paraules”.
Per la seua banda, Asprella Teatre, que compleix dues dècades fent teatre en valencià a Elx, va agrair el guardó, tot recordant que ells, només fan allò que creuen que han de fer i és, usar la llengua amb normalitat.
Reinventar-se
El periodista i escriptor d'Algemesí, va ser el mantenidor de l'acte, amb una intervenció en la que va analitzar la situació que travessa el País Valencià, per al que va reclamar una major implicació de la societat civil. “El drama del nostre país ha sigut la manca d'una societat civil capaç de respondre als atacs que patim com a poble”, va lamentar mentre instava a “reinventar-nos davant d'una situació com la que vivim, un moment crucial del tot o res, quasi bé”. “La cultura, llegir, llegir i llegir, ha de ser la nostra arma davant la ignorància, que és el problema de la nostra societat i la única defensa davant la barbàrie i el feixisme”, va asseverar davant les preguntes dels assistents.