La història del valencianisme republicà arriba a Elx

L'associació Cívica per la Llengua El Tempir, junt amb la Fundació Josep Irla i la universitat Miguel Hernández d'Elx, ha inaugurat avui l'exposició: "1837-1977_El valencianisme republicà", que repassa la història d'una generació de valencianistes que "treballaren per la recuperació lingüística, cultural i nacional del País Valencià".

Web d'El Tempir

El Tempir conjuntament amb la UMH i la Fundació Josep Irla inauguren el 26 de gener l’exposició “El valencianisme republicà” amb la clara voluntat d’explicar un bocí molt important de la nostra història col·lectiva com a poble: el treball d’aquelles generacions valencianes i republicanes que treballaren per la recuperació lingüística, cultural i nacional del País Valencià. Així, aquesta exposició, clarament divulgativa però ben documentada, tracta de narrar a través de publicacions, accions, fets i personatges -que són presents des de la meitat del segle XIX fins al revulsiu fusterià de la dècada dels 70 del segle XX- tota una sèrie d’iniciatives que permeteren establir una part de la base de la nostra personalitat política col·lectiva actual, però lligada des d’aleshores a postulats de progrés i de modernització social sense renunciar a ser com som lingüísticament i culturalment.
En altres paraules, aquesta exposició fa un relat del nostre passat històric, que el franquisme va amagar i tergiversar tant com va poder, però que en circumstàncies normals hauria evolucionat cap a una situació política, cultural i lingüística del PV diferent de la que tenim ara. No obstant això, com a projecte historicopolític del moment, continua sent plenament vigent en l’actualitat malgrat el lingüicidi i el saqueig econòmic que estem patint. Un altre futur és possible i comptem amb exemples històrics com aquest per escriure’l o reescriure’l. Les persones que hi estiguen interessades podran visitar-la des del dia 26 de gener fins al 27 de febrer a la sala ECO de l’Espai Cultural Obert de l’edifici Altabix de la UMH. L’horari de visita és el següent: de dilluns a divendres de 9 a 21 h i dissabte de 9 a 13 h. Per a comprendre-la millor, estem preparant una visita guiada a l’exposició a càrrec de Josep Vall, director de la Fundació Josep Irla. Us n’informarem ben prompte.
(Font: El Tempir)