L'Alguer estrena any impulsant la llengua i les tradicions

Les estrenes són un regal, generalment diners, que al Nadal reben sobretot els xiquets de part de familiars o pròxims.
En alguerès, dels Reis es diu Tres Reis o les Estrenes, perquè “primer anàvem ame una taronja a mos estrenar i mos posaven una moneda dins la taronja” (Jaume Corbera Pou: Caracterització del lèxic alguerès, UIB, Palma 2000, p. 214).

A la ciutat sardocatalana n'hi havia aquesta tradició, un xic diferent que a la resta de Països Catalans però amb el mateix fons, que en els últims temps està lluitant per recobrar la Plataforma per la Llengua de l'Alguer.

En aquest escrit de Xavier Brotons al seu blog parla de l'experiència viscuda pels xiquets  també al País Valencià rebent les estrenes per Nadal per part dels seus familiars.

En aquest àudio de l'historiador alguerès Marcel A. Farinelli explica la particularitat de les Estrenes a l'Alguer



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

La campanya "Parla-me en alguerés" cerca el foment i valorització de la llengua catalana a l'Alguer, promocionant la normalització de l'alguerès sobretot entre els joves.
Per aquest projecte s'ha creat una cançó amb lletra i música composada per Francesc Ballone.

En aquest article de Núvol s'explica el projecte, que rep la col·laboració del municipi, de l'Ateneu Alguerès i de l'Òmnium Cultural de l'Alguer, a més del suport de l'Espai Llull de la Generalitat de Catalunya.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

També al municipi s'està fent un esforç per recuperar la toponomàstica dels carrers de la Barceloneta de Sardenya també en alguerès, a més de reocobrar la memòria d'oficis tradicionals de la vila ja perduts en el temps, però que han marcat molt en el caràcter de la societat algueresa.