STEPV reclama al govern valencià ambició per incorporar el valencià com a llengua vehicular

El sindicat STEPV-iv ha opinat molt criticament sobre l'esborrany presentat pel Consell valencià quant al decret de plurilingüisme, i que no situa la llengua catalana clarament com a vehicular a l'ensenyament.  


El Decret de Plurilingüisme no garanteix l’extensió de l’ensenyament en valencià

La Conselleria ha presentat als sindicats i a la Gonçal Anaya l’esborrany que es negociarà dijous

El Secretari Autonòmic d’Educació, Miguel Soler, i els directors generals de Política Educativa, Jaume Fullana, i Política Lingüística, Rubén Trenzano, han presentat aquest matí les línies generals del decret de plurilingüisme als sindicats de la Mesa Sectorial i a la Confederació de Pares i Mares Gonçal Anaya. El Decret començarà a negociar-se en Mesa Sectorial dijous que ve.
El Sindicat traslladarà en la Mesa Sectorial propostes de millora del decret

Per a STEPV la proposta de Conselleria no compleix amb els objectius esperats de situar el valencià com a llengua vehicular de l’ensenyament sobre la qual construir un model plurilingüe i, per tant, defrauda les expectatives esperades pel nou govern.
El nou model substitueix els actuals programes plurilingües (PPEC i PPEV) per un sol programa però amb diferents nivells (bàsic, intermedi i avançat) en el qual l’únic que garanteix una formació plurilingüe és l’avançat.A més, en primària subdivideix cadascun dels tres nivells en subnivells, de manera que a la pràctica hi ha sis programes lingüístics diferents als quals els centres es poden acollir.
A més, es manté l’exempció al valencià, la qual cosa STEPV valora com a especialment greu i critica la falta de valentia del nou govern per no negociar una llei d’igualtat lingüística que substituisca la LUEV i acabe amb l’exempció al valencià en el sistema educatiu.
D’altra banda, tot i que el programa s’anomena d’Ensenyament Plurilingüe Dinàmic, no hi ha cap mecanisme que garantisca que els centres s’acolliran en un futur als programes avançats, que són els únics que garanteixen l’ensenyament en valencià.

L’administració ha optat per incentivar l’alumnat amb acreditacions en valencià i anglés si opten pels nivells intermedis i avançats però no hi ha cap mecanisme que garantisca l’adopció d’aquests programes per part dels centres, ni tan sols després de les avaluacions cada quatre anys.
STEPV considera que la Conselleria i el govern valencià haurien de ser més ambiciosos i regular un sistema plurilingüe que incorporara el valencià com a llengua vehicular. També cal una nova llei que substituïsca la LUEV i que permeta l’extensió social del valencià. 
STEPV considera que aquest decret té un perfil molt baix i és poc ambiciós, i no assolirà els objectius que hauria de tindre una escola plurilingüe, perquè se substitueixen els dos programes actuals per un ventall de nivells que poden perpetuar-se en el temps sense que l’ensenyament en valencià assolisca les quotes d’extensió a tot el sistema educatiu.
El Sindicat traslladarà en la Mesa Sectorial propostes de millora del decret sobre els aspectes esmentats i altres, per tal de garantir que el valencià siga la llengua vehicular de l’ensenyament sobre la qual es construisca el model plurilingüe.

FONT: STEPV-iv