Decàleg per la conscienciació lingüística del català a la Franja

"Una llengua viva és una llengua que es parla"

Sota aquesta frase que és tota una declaració de principis, el Moviment Franjolí per la Llengua i el Casal Jaume I de Fraga_ACPV han presentat un decàleg per fomentar l'ús social i la dignificació de la llengua catalana a la Franja.

"Els 10 manaments dels franjolins", com cataloguen amb sentit de l'humor els impulsors, és una apel·lació als catalanoparlants de la Franja (siguin o no d'origen) perquè facin servir la seva llengua pròpia en el dia a dia per evitar que la situació del català empitjori en aquest territori.

Aquesta conscienciació lingüística dels franjolins/es és un dels dèficits que remarquen ambdues entitats per llençar aquesta iniciativa. Fa poc temps, la portaveu del Moviment Franjolí Marta Canales ja esmentava en una entrevista d'ExL la delicada salut del català a la Franja i anunciava noves accions a la primavera per a impulsar l'ús social de la llengua.

El decàleg per la conscienciació lingüística del català a la Franja s'engloba dins de la campanya d'Enllaçats per la Llengua per Sant Jordi: "Llengua normalitzada, literatura sense fronteres", amb accions a tot el domini lingüístic.